Bilburen: När hunden ska följa med på semestern
Ledigheten har äntligen kommit! Ni har bestämt att åka bil till semesterstugan. Pigga och glada hoppar hela familjen in i en fullpackad bil. Självklart ska vovven Fido också med.
Men i motsats till er fattar inte Fido varför man ska ha säkerhetsbälte på sig. Ska man självmant binda fast sig vid sätet? När det är så roligt och intressant att hoppa från ena fönstret till det andra och känna alla intressanta nya dofter? Dessutom är hela familjen samlad på samma ställe. Man kan bli kliad på ryggen och klappad på huvudet samtidigt, vilken dröm!
Tyckte Fido. Han tyckte inte alls om det som hände sen. Att han skulle bli förvisad till en liten bur! Sitta och trängas där inne på de (nåja, sköna, visserligen) kuddarna, och gå miste om allt det roliga utanför! Nåväl, i sitt stilla hundsinne har han kanske förstått att det inte lönar sig att bråka. Han ligger nu lojt och gnager på sin favoritnalle.
En fråga om säkerhet
I början ser hunden kanske bilburen som en stor tragedi. Som ett litet barn som inte vill ha säkerhetsbälte på sig. Men då är det inte frågan om vad man vill, och det vet husse och matte. Ifall olyckan är framme, vill du att din Fido ska vara så säker som möjligt. Och för att förhindra att något otäckt händer, måste föraren kunna köra bilen utan distraktioner. Helst utan att en kärleksfull men oförstående liten vovve hoppar upp i knät och vill kela.
Det finns olika val när det gäller material och storlek på bilburen. Googla till exempel “krocktestad bilbur hund” för de säkraste modellerna. Det finns även bilburar som designats för att inte skramla så mycket. Mät både hund och bil ordentligt innan du slår till för den bilbur du fastnat för. Hunden måste få plats i buren, och buren ska passa in i bilen!